Arkivbild. Foto: Björn Lindgren/TT

Vården kritiseras efter att tvåårings finger dog

Publicerad

En tvååring fick en del av sitt finger kapat i en hiss i somras. På lasarettet i Helsingborg syddes det fast igen, men när förbandet togs av av handkirurger i Malmö var fingret dött. Nu kritiseras hanteringen

Familjen sökte direkt vård på lasarettet i Helsingborg, och tog då med sig det kapade fingret, som syddes på plats igen. På sjukhuset sa man till mamman att allt gått bra och de skickades hem igen med pencillin.

En vecka senare skickades de till handkirurger i Malmö, och när förbandet togs av var fingret dött. Mamman ifrågasätter nu varför inte fingret undersöktes bättre under veckan och varför de inte skickades direkt till specialister.

Mamman har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som bedömer att handkirurg borde ha konsulterats redan samma dag som fingret syddes fast. Ivo säger dock att man inte med säkerhet kan säga att det hade slutat annorlunda med en bättre handläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.