Bilden är en genrebild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vårdpersonal gav medicin till fel person

Publicerad

Personal inom hemvården i Helsingborgs kommun gav medicin till en brukare som egentligen skulle gått till en annan person i samma hushåll. Händelsen har nu rapporterats enligt Lex Sarah-bestämmelsen.

Händelsen, som inträffade i mitten av februari, uppmärksammades när brukarens dotter upptäckte att hennes pappa fått medicin som egentligen tillhörde mamman.

Enligt personalen som delade ut medicinen var det brukaren själv som sagt att den var till honom. Vems medicinen var framgick dock av påsen som den låg i, enligt en avvikelserapport.

Lex Sarah-anmäls

Händelsen har nu rapporterats enligt Lex Sarah och i rapporten framgår att hemvården i det aktuella fallet inte var ansvariga för att dela ut medicin alls. Enhetens chef skriver i rapporten att händelsen är ovanlig då det ingår i utbildning och rutiner att läsa instruktioner innan medicin överlåtes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer