Foto: TT/Arkivbild

Vårdpersonal i Båstad vittnar om omänsklig arbetssituation

Uppdaterad
Publicerad

Låg bemanning och en omänsklig arbetssituation. Vårdpersonal inom äldreomsorgen i Båstads kommun vittnar om för hög belastning. Arbetsmiljöverket kritiserar nu kommunen.

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion i november i år beskriver både enhetschefer och skyddsombud hur bemanningen inte räcker till och hur de hela tiden tvingas ”släcka bränder” istället för att stödja personalen.

I kritiken framkommer det att grundbemanningen inte räcker till. Vissa insatser kräver dubbel bemanning, till exempel vid omvårdnaden av psykiskt sjuka patienter, men den är inte schemalagd.

”Nu finns det ingen återvändo”

Enhetscheferna beskriver arbetssituationen som omänsklig. Särskilt på sommaren när tillresande vårdtagare ökar och personalbehovet blir större.

Ingrid Pihlsgård som är ordförande på Kommunal i Båstad välkomnar Arbetsmiljöverkets rapport.

– Nu vet vi vad som är problemet och nu finns det ingen återvändo. Vi måste styra upp det här, annars kan vi stänga kiosken, säger hon.

Ordförande i vård- och omsorgsnämnden Eddie Grankvist (BP) har varit medveten om bristerna under en längre tid och har sett fram emot en genomgång av verksamheten. Samtidigt säger han sig bli chockad över att personalen beskriver arbetsmiljön som så pass dålig.

– Vi har ju gjort medarbetarundersökning och vi har väldigt god renommé inom verksamheten, säger han.

Bristande kunskaper bland personalen

Arbetsmiljöverket kritiserar dessutom anställda och vikariers bristande utbildning om hygienrutiner och lyftteknik bland annat.

– Vi behöver bli bättre på att sätta våra rutiner och följa dem, säger Ingrid Pihlsgård, ordförande i Kommunal.

Arbetsmiljöverket kräver nu att kommunen vidtar en rad åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

– Jag kan glädja mig åt att vi har fått beviljat ett tillskott på 10 miljoner kronor till förvaltningen. Så förutsättningarna är betydligt ljusare för att ta hand om verksamheten nu, säger Eddie Grankvist (BP).

– Det har funnits för lite personal jämfört med många andra kommuner så ett extra bidrag kan hjälpa, säger Ingrid Pihlsgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.