Foto: Linda Ekström

Vårdplatsbrist kan ha orsakat patients död

Uppdaterad
Publicerad

Hög arbetsbelastning och ont om vårdplatser kan ha bidragit till en 70-årig kvinnas död på akuten i Helsingborg.

En diabetssjuk kvinna i 70-årsåldern kom in till akuten i Helsingborg med en misstänkt infektion. Det var brist på vårdplatser och kvinnan fick stanna kvar på akuten trots att hon behövde komma under vård snabbt, skriver sjukhuset i en Lex Maria anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Hög arbetsbelastning på akuten ledde till att det tog tid innan kvinna fick antibiotika. 19 timmar senare dog hon. Dödsorsaken är inte klarlagd men mycket talar för att hon fick en blodförgiftning och med det en hjärtinfarkt.

Kris på akuten i Helsingborg

–Det är beklagansvärt och fruktansvärt tråkigt och det berör patientens anhöriga men också involverad personal, säger Harald Roos som är divisionchef på Helsingborgs lasarett.

Han säger att deras egen utredning inte med säkerhet kan utesluta att dödsfallet hade gått att undvika och skickar anmälan till IVO.

– Situationen att ta hand om patienter försvåras med en hög belastning och för få vårdplatser  och vi kan inte utesluta att dödfallet beror på detta, säger Harald Roos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på akuten i Helsingborg

Mer i ämnet