Polisen varnar: ”De förstår inte att det är olagligt – är ute efter en chockeffekt” Foto: SVT

Varnar för nytt fenomen: Barnporr skickas runt i ungas mobiltelefoner

Uppdaterad
Publicerad

Allt mer barnporr hittas i ungas mobiltelefoner vid olika polisutredningar. Polisen tror att det är ett fenomen bland unga att skicka sekvenser med barnporr till varandra, och varnar nu för att detta är olagligt.

Det är vid tömning eller granskning av ungas mobiltelefoner, som görs av för att utreda andra brott, som polisen i Helsingborg allt oftare hittar sekvenser med barnporr.

– Vi har upptäckt det som ett fenomen och det är rätt grova övergreppsfilmer, säger Maria Zander, gruppchef på ungdomsenheten hos Polisen i Helsingborg.

Att inneha barnporr är olagligt och när polisen hittar dessa filmer i telefonerna görs en anmälan om barnpornografibrott.

– Det är inte så att vi tror att de är pedofiler eller att de går igång på filmerna, utan ungdomarna säger att de fått det skickat till sig och det känns som man är ute efter en chockeffekt, säger Maria Zander.

Uppmaningen: Radera

Nu vill polisen sprida informationen om att det är olagligt att spara ner eller sprida vidare dessa filmer och uppmanar ungdomar att radera dessa om de får det skickat till sig.

– Det kommer då som en otäck överraskning för ungdomen att barnporren är olaglig vilket kan innebära att de aldrig får tillbaka sin mobiltelefon och det kan förstås bli tal om andra brottsrubriceringar också, säger Marie Zander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.