”Vi är fortfarande inte nöjda”

Uppdaterad
Publicerad

Birgitta Hartford är en av barnmorskorna som sagt upp sig. Hon är tveksam till om barnmorskorna kommer gå med på regionens bud och återgå till sina tjänster i höst.

Idag träffade förvaltningschefen Björn Zackrisson ett femtontal barnmorskor för att presentera sitt förslag till bättre arbetsvillkor. Det sker efter att 37 barnmorskor sagt upp sig och kommer sluta sina tjänster den första oktober.

Förslaget som arbetsgivaren kom med idag går kortfattat ut på att barnmorskorna kommer få ekonomisk kompensation så att de kan gå ned i tid för att få fyra timmars återhämtning efter nattpass, vilket är en förbättring med en och en halv timme.

Massuppsägningarna på lasarettet

– Det är just det jag ställer mig emot, jag vill inte gå ned i tjänst för att klara av mina nattpass. Dessutom vill jag inte gå med på en tidsbegränsad lösning, säger Birgitta Hartford till SVT Nyheter Helsingborg efter mötet.

Kommer inte låta sig övertalas

Hon är tveksam till om barnmorskorna kommer ta tillbaks sina uppsägningar, men kan inte ge något klart besked i dagsläget.

– Vi har fått en muntlig redogörelse från vår arbetsgivare idag. Nu ska vi som sagt upp oss träffas i nästa vecka för att ta ställning till hur vi går vidare, berättar hon.

Själv kommer hon inte låta sig övertalas.

– Nej det kommer jag inte, som förslaget ser ut nu kan arbetsgivaren om ett år säga att det här funkar inte och ta tillbaks allt, då har vi inte vunnit någonting efter alla dessa ansträngningar, säger Birgitta Hartford.

Hon berättar att representanter från sjukhusledningen under mötet vädjade till barnmorskorna att utifrån ett patientperspektiv ta tillbaks sina uppsägningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massuppsägningarna på lasarettet

Mer i ämnet