Tullverket lyssnade av de misstänkta kokainsmugglarnas mobiltelefoner – hör delar av samtalen som avslöjade 34-åringen här. Foto: Storyblocks/SVT

Hör samtalet som avslöjade misstänkte smugglaren: ”De kastade av hundra kilo koks”

Uppdaterad
Publicerad

Genom hemlig telefonavlyssning kopplas de två misstänkta männen till kokainet som flöt i land i Nyhamnsläge i Höganäs i höstas. Under flera samtal pratar 34-åringen om det misslyckade kokainuppdraget – hör delar av samtalen i klippet ovan.

Efter att 69 kilo kokain hittats på stranden i Nyhamnsläge fattades misstankar mot två Stockholmsmän, en 22-åring och en 34-åring, som hamnat i sjönöd utanför Höganäs natten innan. Det beslutades då om hemlig telefonavlyssning på männens mobiltelefoner.

”Vi var ute vid fartyget, de kastade av hundra kilo koks”, säger 34-åringen i ett samtal.

Hör honom berätta om kokainuppdraget i hemligt avlyssnade samtal i klippet ovan.

”Måste dra från landet”

Några dagar efter efter att männen hamnat i sjönöd åkte 22-åringen tillbaka till Stockhom. 34-åringen stannade däremot kvar i båten som låg Höganäs småbåtshamn.

”Jag står här med en trasig båt, har typ 120 spänn på fickan, ett halvt paket cigg och två chipspåsar. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta”, säger han i ett samtal.

Strax därpå greps de två männen som nu står åtalade vid Helsingborgs tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Nekar till smuggling

Under utredningens gång nekade männen till brott och hävdade att de varit ute och fiskat när båten gick sönder.

I rätten ändrade de inställning och medger att de letat efter kokainet i Öresund. De nekar däremot till synnerligen grov narkotikasmuggling.

En 36-årig kvinna misstänks även för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling men nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.