Videobloggaren Elin – EU:s verktyg för att nå unga

Publicerad

Helsingborgaren Elin Andersson har drygt 20 000 följare på sin Youtube-kanal. Hon har fått EU:s uppdrag att få sina följare att rösta.

Elin Andersson, 18 år, tar snart studenten från det samhällsvetenskapliga programmet. Hon gillar teater och hon har tusentals följare i sociala medier.

När EU-kontoret i nordvästra Skåne fick frågan om att skicka en ung person, med stor synlighet på nätet, till Bryssel så ställdes frågan till Elin.

– Jag är ju en samhällselev och tycker det är viktigt att man ska nyttja sin demokratiska rättighet. Jag kände att jag hade en chans att göra min del – och det är att använda mina sociala kanaler, säger hon.

Unga mobiliserar unga

Hon är nu en av av tiotalet unga svenska som på EU-kommissionens uppdrag fungerar som så kallade multipliers.

De har utbildats i Bryssel vid två tillfällen, de är politiskt obundna och får inte betalt för uppdraget. 

Syftet med projektet är att unga människor ska få andra unga att gå och rösta, berättar Jenny Tellström, samordnare vid Europa Direkt i nordvästra Skåne.

Varför föll ert intresse på Elin?

– Hon är ung och hon är själv förstagångsväljare, dessutom har hon många följare i sin egen ålder. Hon gör sina videor med mycket humor och är väldigt mycket sig själv. Vi såg att hon har möjlighet att nå ut på ett lättsamt sätt.

Kampanjer i sociala medier – blir det mer av det här i framtiden?

– Det är i sociala medier som mycket av debatten sker – då är det också en plattform man borde använda mer för att nå ut med information om samhället, säger Jenny Tellström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer