Konstnären Lars Vilks verk Nimis förstördes delvis i en brand 2016. Foto: TT

Vilks överklagar Nimisdomen till hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Lars Vilks överklagar tingsrättsdomen för bygget efter branden på Nimis. Han fälldes för förseelse mot områdesskyddet men har nu letat fram en skrivelse som han menar är bevis för att länsstyrelsen tidigare har godkänt underhållsarbeten på konstverket.

I sin dom från början av februari slog tingsrätten fast att konstnären uppsåtligen uppfört två nya, mindre träanläggningar på konstverket Nimis efter branden hösten 2016, vilka bröt mot områdesskyddet.

Själv nekade Lars Vilks till brott, men medgav att han gjort vissa reparations- och underhållsarbeten, som enligt honom inte bröt mot föreskrifterna.

Nu har Lars Vilks och advokaten Stefan Rosell överklagat domen till hovrätten.

– Det är en märklig dom och det skriftliga besked som jag fick från Länsstyrelsen 1993, där de ger mig tillstånd att hålla skulpturen i ordning av säkerhetsskäl, fanns inte med, säger Lars Vilks till SVT Nyheter.

Letade fram skrivelse

Till stöd för sin överklagan har Vilks letat fram skrivelsen från Länsstyrelsen daterad 14 juli 1993. Den är ett svar på flera skrivelser från konstnären, som enligt honom visar att underhållsarbeten för att upprätthålla säkerheten på Nimis tidigare har godkänts.

– Det jag har gjort i det här sammanhanget är samma sak som jag har gjort tidigare, men i mycket mindre skala. Därför borde det vara ett annat utslag.

Av skrivelsen, som SVT Nyheter tagit del av, framgår att Länsstyrelsen redan 1993 ansåg att uppförandet av Nimis stred mot reservatsbestämmelserna. Men länsstyrelsen skriver också att:

”Naturvårdslagen innehåller inga direkta bestämmelser om förbud mot underhåll av en olagligt uppförd anläggning. Ej heller innefattar reservatsbeslutet uttryckliga bestämmelser om t ex utbyte av redan befintliga delar på den olagliga anläggningen”

”Rättsväsendet är ett lotteri”

Lars Vilks visade aldrig dokumentet för tingsrätten, eftersom han inte hittade det. Men nu är det inlämnat till hovrätten.

– Jag har haft alla mina saker deponerade i lådor, så det har varit svårt att komma åt. Men nu gjorde jag en kraftig ansträngning och fick fram pappret.

Varför är det viktigt för dig att driva frågan om ditt byggande på Nimis vidare?

– För att det ger klarhet i om det finns ett medgivande eller inte. Jag har ju gjort allmänna reparationer på det som fanns kvar efter branden som man inte har anmärkt på. Men rättsväsendet är alltid ett lotteri.

Den närmaste tiden ska hovrätten ta ställning till om överklagandet får prövningstillstånd eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.