Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De kämpar mot höga hastigheter: ”Vill inte att någon mister livet” Foto: SVT/Markus Hjortsman

De kämpar mot höga hastigheter: ”Vill inte att någon mister livet”

Publicerad

Bland några av villagatorna i Hillarp utanför Ängelholm får bilar köra i en högre hastighet än på den stora vägen genom byn. Det har fått boende att protestera – men någon förändring ser det inte ut att bli.

För den som passerar genom Hillarp med bil gäller 40 km i timmen men tar man en sväng in på Tunnbindarvägen – och kringliggande villaområde – höjs hastigheten till 70 km i timmen.

– Det är inte klokt att man satt den hastigheten med tanke på hur vägen ser ut. Vi vill inte att någon mister livet innan det blir förändring, säger Jennie Persson, en av de boende i området.

Polisen överens med boende

De boende har gått samman för att få en sänkning av på hastigheten men hos kommunen, länsstyrelsen och Transportstyrelsen har det blivit nej. I polisens utlåtande till länsstyrelsen beskrivs vägen som ”smal, kurvig och kuperad” och polisen anser att en hastighet på 30 km/h är ”väl motiverad”.

– Det är ju livsfarligt nu, på två platser längs med vägen har barnen upphämtning av skolskjuts varje morgon, säger Glenn Persson, som för talan för de boendes protest.

Länsstyrelsen: Inte tätbebyggt område

I avslagen hänvisar både länsstyrelsen och Transportstyrelsen till att området inte är att se som tätbebyggt och att 70 km i timmen då ska gällla. De menar att hastigheten bara är en maxgräns och att förare själva har ansvar att köra i den hastighet som vägen och sikten tillåter.

– Men det hjälper ju inte, folk använder vägen som en racerbana. Det finns inget sunt förnuft, säger Glenn Persson.

Se i klippet varför boende är rädda att vistas på vägen i Hillarp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer