Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den lilla fågeln baltimoretrupial är sällsynt att se i Sverige. Hör hur den hamnade på Bjärehalvön i klippet. Foto: Thomas Terne / SVT

Vilsna fågeln baltimoretrupial lockar hundratals entusiaster till Förslöv

Uppdaterad
Publicerad

En orange och vilsen liten besökare lockar just nu fågelskådare till Förslöv i Båstad kommun. Baltimoretrupialen var på väg mot Sydamerika men har flugit vilse och hamnat i Skåne.

– Vi har en mega-, megaobservation här, säger Thomas Terne från Kullabygdens Ornitologiska Förening.

Den lilla fågeln har aldrig tidigare siktats i Sverige. Man tror att den antagligen kommit ur kurs på grund av vädret och tagit tillflykt på Bjärhalvön.

Uppemot tusen personer har redan vallfärdat till Förslöv för att se den, uppskattar Thomas Terne.

Lokala föreningslivet säljer korv

Uppståndelsen har varit så stor att idrottsföreningen Förslövs IF börjat sälja korv till besökarna. De har sålt ungefär 400 korvar.

– Det är fantastiskt. Vi tackar så mycket för den fågeln, säger Karine Wester som är engagerad i klubben.

Historien får dock ett bitterljuvt slut. Även om Thomas Terne tror att fågeln klarar sig i kylan så länge den har mat så kommer den troligen aldrig kunna hitta hem igen utan hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.