Helena Eriksson är projektledare vid renhållningsföretaget NSR Foto: SVT

Rekordmånga möbler till kommunens återbruk

Uppdaterad
Publicerad

13 ton i veckan. Så mycket möbler och andra saker lämnades i höstas in till återbruksmottagningen på Helsingborgs och Ängelholms återvinningscentraler.

För snart tre år sedan startade det kommunala renhållningsföretaget NSR, Nordvästra Skånes renhållningsbolag, en ny mottagning för återbruk, kallad – Återbruket.

Där kan helsingborgarna lämna in möbler och andra saker som ska få en andra chans hos någon annan. Också i Ängelholm finns ett liknande återbruk.

Och det har blivit succé. Under en kampanj i höstas lämnade helsingborgarna och ängelholmarna in totalt 13 ton i veckan. Det är tre gånger så mycket som hösten 2016. Den kampanjen upprepas nu i vår.

En av dem som använder möjligheten till återanvändning är helsingborgaren Jenny Lander. Hon kom till Återbruket i en bil fullastad med olika möbler inför en flytt

– Jag uppskattar att kunna lämna sakerna här. Det känns bra att de kommer till användning igen, säger hon.

”Vi inser värdet”

Det går emellertid inte att köpa något direkt från Återbruket. Istället hämtas sakerna med jämna mellanrum av en secondhandorganisation.

Att folk lämnar in så mycket saker – vad säger det om vårt konsumtionsmönster?

– Det är ändå positivt, det betyder att vi nu inser värdet av här sakerna, säger projektledare Helena Eriksson, NSR.

Hon berättar om miljöbesparingar när saker och ting återanvänds istället för att malas ner till nya saker.

Har du själv påverkats av ditt arbete här?

– Det har gjort mig mer mån om att vårda de saker som jag äger, säger Helena Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.