Ytterligare en man är häktad misstänkt för grovt vapenbrott. Foto: TT/Arkiv

Ytterligare en man häktad i vapenhärva

Publicerad

Utredningen efter vapentillslaget mot fyra unga män i Helsingborg i februari växer. Nu är även en femte man häktad misstänkt för grovt vapenbrott.

Tillslagen skedde på olika adresser i Helsingborg i februari, varav ett är ett hotell i centrum.

De fyra männen, mellan 20 och 25 år gamla, har sedan dess suttit häktade. En av dem släpptes nyligen men är fortfarande misstänkt.

Nu har ytterligare en man, en 30-åring, blivit häktad misstänkt för grovt vapenbrott på hotellet.

Begått brott tidigare

Samtliga män är boende i Helsingborg och flera av dem har tidigare blivit dömda för brott.

En 24-åring blev som 20-åring dömd för grov misshandel där han bland annat gjorde utfall med kniv mot en annan man i samband med en narkotikauppgörelse. I domen framgår det att  kriminaliteten var ”starkt förknippad med hans aggressionsproblematik”.

En annan misstänkt, en 25-åring, är bland annat dömd för att bland annat ha hotat två poliser.

Vid händelsen stoppades av polis när han körde bil påverkad av både cannabis och kokain. Han bar också kniv. När polisen skulle köra honom till stationen sa han ”man har bara ett liv, man vet aldrig när det tar slut” och klappade med händerna, vilket uppfattades som ett hot mot poliserna.

Den senast häktade, 30-åringen, dömdes 2016 till sex månaders fängelse för försök till grov stöld i en elektronikaffär i Hässleholm. Då hade han redan förekommit 49 gånger i belastningsregistret och flera gånger återfallit i brott.

Dröjer till rättegång

Men om männen agerat i samförstånd, om fler kan komma att bli misstänkta eller detaljerna kring brottet vill inte åklagaren gå in på.

Men tidigare har polisområdeschefen Sven Holgersson sagt:

– Fyra personer greps med fyra vapen, det handlar om pistoler och revolvrar. Det gjordes husrannsakningar i deras bostäder och i andra lokaler.

Det kommer dröja innan det blir tal om åtal.

– Vi väntar på utlåtanden från NFC (Nationellt forensiskt centrum) och fler förhör ska hållas, säger Cathrine Bengtsson, åklagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer