Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksdagens talman, Andreas Norlén, invigde under söndagen utställningen ”Fira demokratin!” på Jamtli i Östersund. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

100 år efter allmän och lika rösträtt – utställningen ”Fira demokratin!” invigd på Jamtli

Publicerad

Det har beskrivits som 1900-talets viktigaste reform i Sverige – införandet av allmän och lika rösträtt.

Sveriges riksdag firar nu 100 år av demokrati med bland annat vandringsutställningen ”Fira demokratin!”. Under söndagen invigde riksdagens talman, Andreas Norlén, utställningen på Jamtli i Östersund.

1918 fattade riksdagen beslut att införa allmän och lika rösträtt för alla myndiga personer i Sverige, både män och kvinnor. Beslutet innebar en ändring i Sveriges grundlag och trädde därför i kraft först 1921. De fem första kvinnorna i Sveriges riksdag kunde således ta plats 1922.

Utställningen ”Fira demokratin!” visas runt om i landet under 2019-2022. Utställningen, som kommer visas på Jamtli i Östersund fram till den 17 januari, invigdes under söndagen av bland annat riksdagens talman Andreas Norlén.

– Vi firar ju ett demokratijubileum hela den här mandatperioden. Jag tycker det är viktigt att minnas historien och lära av de framgångar för som var för 100 år sedan, men också ha det som ett avstamp för en diskussion om demokratin idag och imorgon, säger Andreas Norlén.

Se invigningen och bilder från utställningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.