Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För många, framförallt unga flickor, har hudvård blivit ett stort intresse. Hör vad de här tre tjejerna i Östersund säger om det och om olika skönhetsprodukter. Foto: Björn B Schäfer/SVT

12-åringar i Östersund om hudvårdsprodukter: ”De flesta använder det”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för hudvård är stort bland de ungdomar som SVT Nyheter Jämtland pratat med. Det är främst via sociala medier och bland kompisar de får tips om vad som är trendigt och inte.

För vissa ungdomar räcker det med ansiktsrengöring och ansiktskräm, medan andra använder såväl ögonkräm som flera typer av serum.

– Man känner lite själv av vad som funkar och inte funkar. Man kan inte använda anti-ageprodukter, det är inte för oss, säger 12-åriga Jools Leonsson.

Ökat intresse bland unga

Läkare går nu ut och varnar ungdomar om att risken för allergi, eksem och inflammatoriska hudsjukdomar kan komma att öka i samband med att fler och fler använder produkter som inte är lämpade för personer i ung ålder.

Rebecca Landström, apotekschef vid ett apotek i Östersund har jobbat på där sedan 2017 och hon berättar att intresset för hudvård bland ungdomar har ökat successivt.

Sociala medier gör produkter populära

Vilken typ av produkter som det rör sig varierar beroende på vad som är populärt i sociala medier.

– Krämerna är kanske inte gjorda för ungdomar men de har sett den och de tänker att den här produkten vill de testa, säger Rebecca Landström.

Hör fler röster i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.