Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Esbjörn Eriksson på räddningstjänsten berättar om faran med het aska, och hur man bör göra för att det ska vara en säker hantering. Foto: Björn B Schäfer/SVT

13 villabränder sedan första januari i Jämtlands län – flera orsakade av het aska

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringsbolagen har noterat att många drygar ut elräkningen genom att elda mer i kaminen. Bland de senaste bränderna i länet finns flera som orsakats av het aska som ställts ut för nära husväggen.

– Askan är het längre än vad folk tror, säger Esbjörn Eriksson på räddningstjänsten i Östersund

Försäkringsbolagen har uppmärksammat att allt fler eldar oftare i sin kamin och med det följer mer aska som ska tas omhand.

– Vi befarar att vi kommer få fler villabränder orsakade av het aska, säger Anders Dahlén på Länsförsäkringar.

En kamin eller eldstad ska vara besiktigad av en sotare – rökkanalerna ska vara i bra skick för att förhindra att eld uppstår, till exempel i bjälklager. När det gäller askan så ska den hanteras som brandfarlig.

– Askan kan orsaka en brand ett dygn efter eldning, säger Esbjörn Eriksson.

Enligt Räddningsförbundets statistik var det 45 utryckningar till det som rubriceras som ”brand i villa” under 2022 och hittills i år är antalet 13 stycken.

Hör Esbjörn Eriksson om hur du ska hantera askan i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.