Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
144 medicinska sekreterare har skrivit under brevet till regionledningen. – Vi får fler arbetsuppgifter, men lönen står still, säger Cecilia Sundqvist, Angelin Edström och Jannike Larsson Foto: Lena Samuelson/SVT

Medicinska sekreterarna inom Region Jämtland Härjedalen kräver högre lön

Uppdaterad
Publicerad

De medicinska sekreterarna inom Region Jämtland Härjedalen är besvikna. De anser att ledningen inte förstår vilken viktig pusselbit de är för att få vården att flyta.  –  Vi har snart inte råd att arbeta kvar, säger Angelin Edström.

– Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor har uppmärksammats, med all rätt, men vi är bortgömda, säger Angelin Edström som är medicinsk sekreterare på kirurgen.

Det finns cirka 180 medicinska sekreterare inom regionen. Nu har 144 av dem undertecknat ett brev till regionledningen.

– Vi har fått nog, det är som vi ska verka i det tysta, säger Jannike Larsson som arbetar på kvinnokliniken.

Frigör tid till patienter

– Vi avlastar sjuksköterskor och undersköterskor som i sin tur kan avlasta läkarna, säger Cecilia Sandqvist som arbetar på hälsocentralen i Krokom.

Enligt Arbetslivsinstitutet är medellönen för en medicinsk sekreterare i landet 27 650 kronor.

– Jag har arbetat i 15 år och kommer inte upp i den lönen, säger Jannike Larsson. Vi har låg ingångslön och dålig löneutveckling.

Hör Cecilia Sandqvist, Angelin Edström och Jannike Larsson om vad de har i lön och känslan av att vara bortglömd i kippet.

Väntar med kommentar

Den politiska ledningen som tar över efter nyår vill  i dagsläget inte kommentera de medicinska sekreterarnas krav på högre lön.

Lars-Erik Olofssson (KD) skriver i ett meddelande att man ska träffa de medicinska sekreterarna och att man inte vill kommentera saken innan dess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.