En riktad lönesatsning kan bli verklighet inom Region Jämtland Härjedalen. Foto: SVT Arkiv

Nya förslaget: 37 miljoner till höjda löner för sjuksköterskor i Region Jämtland Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalens hälso- och sjukvårdsnämnd kommer att föreslå lönesatsningar på 37 miljoner kronor för sjuksköterskor. Satsningarna ska göras under det här året för att få lönerna att närma sig mediannivåerna för riket.

Det framgår av ett pressutskick som gick ut under fredagen. I samma utskick konstateras att söktrycket på utannonserade sjukskötersketjänster har varit lågt det senaste halvåret och att man i nuläget har cirka 90 vakanta tjänster inom dygnetruntvården.

Kostnader ser ut att öka

Kostnaderna för övertid, hyrpersonal och övrig köpt vård ser också ut att öka under året jämfört med det föregående, konstaterar man.

Regionvalet 2022 Jämtland Härjedalen

– Det är oerhört viktigt att vi bryter denna utveckling, och då krävs en större andel egen personal. Vi tror att en riktad lönesatsning för sjuksköterskor är ett viktigt steg i processen och därför föreslår vi regionfullmäktige att besluta om att avsätta 37 miljoner för detta ändamål i en utökad budgetram för 2022, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Tom Silverklo (C), i pressutskicket.

S: Inte tillräckligt

Största oppositionspartiet Socialdemokraterna välkomnar en riktad lönesatsning, men Bengt Bergqvist (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, befarar att det inte är tillräckligt. Han eftersöker ytterligare satsningar.

– Det handlar om återhämtning, arbetstidsförläggning, schemaläggning, inflytandefrågor och möjlighet att påverka. Alla de delar hör ihop med om man tycker att arbetsgivaren är attraktiv.

– Om det här hade kommit för två år sedan hade det varit en stor hjälp för att stoppa folk från att fly från sjukhuset. Det är sent, men jag välkomnar att det ändå kommer för det krävs.

Förslaget ska avhandlas när hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträder om ett par veckor.

I klippet nedan: I november förra året samlades en stor skara anställda utanför Östersunds sjukhus för att protestera mot upplevda arbetsmiljöbrister:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Jämtland Härjedalen

Mer i ämnet