Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På tisdagen presenterade landsbygdsministern vårändringsbudgeten påverkar Jämtlands län. Foto: SVT/ Fredrik Eliasson

Anna-Caren Sätherberg (S) om vårbudgeten – fordonsägare ska få skattelättnader

Publicerad

Följdverkningarna av kriget i Ukraina överskuggar tilläggsbudgeten för 2022. Men väntade valfrågor i Jämtlands län – vården och bränslekostnaderna – uppmärksammades när landsbygdsministern från Åre, Anna-Caren Sätherberg (S), presenterade regeringens budgetförslag i Östersund.

Försvaret, krisberedskap och mottagandet av flyktingar från Ukraina kommer högt upp på listan i regeringens vårändringsbudget. Även sjukvården som väntas bli en het valfråga får extra pengar – 500 miljoner kronor. Regeringens målsättning är att dessa pengar ska bidra till att locka tillbaka sjuksköterskor, förbättra arbetsmiljön och korta vårdköerna. För regionen skulle det ge 6,3 miljoner.

6,3 miljoner är inte mycket när underskottet är på flera hundra miljoner och anställda säger upp sig?

Regionvalet 2022 Jämtland Härjedalen

–  Region Jämtland Härjedalen har redan fått stora tillskott i budgeten för 2022. Region Jämtland Härjedalen måste tänka nytt och öppna vårdplatser. 6,3 miljoner är ett extra tillskott för att få till en bättre arbetsmiljö och locka tillbaka sjuksköterskor, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).

Bidrag till bränslekostnader

Regeringen är väl medveten om diskussionen kring de ökade bränslekostnaderna, poängterar Sätherberg. Protesterna är högljudda inom skogs- och lantbruksnäringen.

– Vi satsar drygt en miljard på bränslekostander. Inom skogs- och jordbruk kommer man kommer i princip inte betala någon skatt på diesel under ett år.

För länets del skulle satsningarna för att sänka bränslekostnaderna betyda att cirka 52 000 fordonsägare får cirka 500 kronor i skattelättnad och 57 500 länsbor får en drivmedelskompensation på 1 500 kronor.

17 000 pensionärer i länet kan få bidrag

Men regeringens tilläggsbudget måste stödjas av fler partier än Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Man hoppas säkert på Centerpartiet som dock flaggat för att man vill ha större satsningar riktade till bönderna och man är även kritisk till hur satsningen på pensionärer ska genomföras.

I länet innebär regeringens satsning på pensionärer att cirka 17 500 pensionärer får cirka 800 kronor mer i månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Jämtland Härjedalen

Mer i ämnet