Regeringen föreslår ökat ekonomiskt stöd till klimatomställningen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår ökat ekonomiskt stöd till klimatomställningen, meddelar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) på en pressträff.

På måndagsmorgonen gav Tomas Eneroth och Annika Strandhäll besked om regeringens vårändringsbudget, som tillför extra medel till klimatomställningen.

Ministrarna presenterade bland annat att man vill skjuta till  697 miljoner kronor för att öka överflyttningen från väg till järnväg och sjöfart, och ge tio miljoner kronor till Energimyndigheten. Dessutom föreslår man att Konjukturinstitutets klimatarbete får ytterligare tre miljoner kronor, för att stärka analyskapaciteten inom miljöekonomi.

– Vi måste säkerställa att transporter i Sverige sker på ett hållbart och grönt sätt, säger Tomas Eneroth.

Klimatbonusen utökas

Strandhäll uppgav att klimatbonusen utökas med 3,9 miljarder kronor för 2022, något som var känt sedan tidigare. Tillskottet ska bland annat användas för att ställa om Sveriges bilflotta och minska beroendet av fossila bränslen.

Hon uppgav också att den som köper elbil fortsatt ska få 70 000 kronor i stöd. Enligt Strandhäll driver stödet på elektrifieringen och minskar utsläppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.