Finansminister Mikael Damberg (S) skriver på DN Debatt att det krävs både omedelbara och långsiktiga insatser för ett ”starkare och tryggare Sverige”. Foto: Adam Ihse/TT

Satsningar på 35 miljarder i regeringens vårbudget

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens vårändringsbudget som presenteras på tisdagen präglas av säkerhetsläget och innehåller satsningar på 35 miljarder kronor. Det skriver finansminister Mikael Damberg (S) på DN Debatt. Regeringen vill bland annat stärka totalförsvaret, stötta Ukraina och satsa på flyktingmottagande som är jämnt fördelat över hela landet.

Regeringens vårändringsbudget innehåller, tillsammans med tidigare beslutade åtgärder sedan Rysslands invasion av Ukraina, satsningar på totalt 35 miljarder kronor, skriver finansminister Mikael Damberg på DN Debatt. Vårändringsbudgeten innebär förändringar i nuvarande budget för 2022, och i stort sett samtliga förslag är kända sedan tidigare.

Damberg beskriver i debattartikeln budgetsatsningar på fem stora områden. Regeringen vill: Stärka totalförsvaret, lindra krigets konsekvenser för svenska hushåll och företag, stötta Ukraina, bekämpa vad man benämner som samhällsproblemen och fortsatt hantera pandemin.

Skyddsrum ska rustas upp

Mikael Damberg skriver att satsningen på försvaret är den största sedan andra världskriget och upprepar i debattartikeln beskedet från tidigare i år att anslagen till det militära försvaret ska nå 2 procent av BNP så snart det är praktiskt möjligt. Damberg skriver även:

”Vi stärker också vår civila beredskap i form av försörjningsberedskap, befolkningsskydd såsom upprustning av skyddsrum och varningssystem, och vi stärker kommunernas arbete med krisberedskap”.

Tar höjd för fler vaccindoser

För att stötta hushållen föreslår regeringen bland annat att barnfamiljer med låga inkomster ska kunna få ett tillfälligt höjt bostadsbidrag.

När det gäller mottagandet av flyktingar från krigets Ukraina skriver Damberg att det ska ske genom en jämn fördelning över hela landet. Det regeringen brett beskriver som samhällsproblemen omfattar till exempel kriminalitet, segregation och arbetslöshet.

I hanteringen av pandemin ingår att täcka höga kostnader från den tidigare höga smittspridningen och satsningar på att rusta hälso- och sjukvården om pandemin tar ny fart samt medel för en eventuell fjärde dos för alla. 

Samtidigt som vårändringsbudgeten lägger regeringen på tisdagen också fram sin vårproposition, som bland annat innehåller riktlinjer för den fortsatta ekonomiska politiken. Vårbudgeten är den första ordinarie budget som läggs fram av den regering som statsminister Magdalena Andersson (S) nu leder.

Vårändringsbudgeten

  • Garantitillägg för pensionärer: 4 miljarder (mdr)
  • Förstärkt tilläggsbelopp, bostadsbidrag, barnfamiljer: 500 miljoner
  • Mottagande av skyddsbehövande från Ukraina: 9,8 mdr (tas till stor del från biståndet)
  • Förstärkt miljökompensation, godsjärnväg: 700 miljoner
  • Ökat anslag klimatbonus: 3,9 mdr
  • Covidvaccinering (fjärde dosen): 1,2 mdr
  • Ersättning (företag) för sjuklönekostnader: 5,8 mdr
  • Högre kostnader, tillfällig föräldrapenning/graviditetspenning: 1,14 mdr
  • Skattenedsättning, diesel i jordbruket: 800 miljoner
  • Stöd, gris- och fjäderfäsektorer, växthus: 300 miljoner

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.