Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Tom Silverklo tror att en satsning på lönerna är viktigt. Foto: SVT

Nämnden godkänner: 37 miljoner föreslås till lönesatsningar för sjuksköterskor i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Hälso- och sjukvårdsnämnden godkände på fredagen förslaget att 37 miljoner kronor ska gå till lönesatsningar för sjuksköterskor i Jämtlands län. Ett slutgiltigt beslutet kommer sedan att fattas i regionfullmäktige den 21-22 juni.

– Vi tror att en riktad lönesatsning för sjuksköterskor är ett viktigt steg i processen, säger ordförande Tom Silverklo.

Valet i september närmar sig och inför den sista ordinarie hälso- och sjukvårdsnämnden låg mycket fokus på läget i vården inför sommaren. Då godkände nämnden förslaget att ytterligare 37 miljoner kronor ska läggas på lönesatsningar för sjuksköterskor under 2022.

Motivationen var att detta ska stärka Region Jämtland Härjedalens förmåga att behålla och anställa medarbetare, samt närma sig medianlönerna i resten av Sverige.

Kostnader har ökat

Länge har Region Jämtland Härjedalen kämpat med omfattande utmaningar inom hälso- och sjukvårdsverksamheten. Det har handlat om allt från ekonomi till vårdtillgänglighet. Detta år förväntas kostnaderna för bland annat övertid och inhyrd personal öka jämfört med 2021.

– Vi tror att en riktad lönesatsning för sjuksköterskor är ett viktigt steg i processen och därför föreslår vi regionfullmäktige att besluta om att avsätta 37 miljoner för detta ändamål i en utökad budgetram för 2022, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Tom Silverklo i ett pressmeddelande.

Fler satsningar

Utöver lönesatsningen, kommer regionen lägga fokus på att organisera prostatacancertestning. Nu kommer testningen utökas till tre åldersgrupper, vilket är en mer än övriga Norrlandsregioner. Grupperna inkluderar män i åldrarna 50, 56 och 62 år.

Nästa vecka kommer ärendet att gå till regionstyrelsen och sedan tas det slutgiltiga beslutet i regionfullmäktige den 21-22 juni.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskan Sofia Lörnell var en av ett 50-tal anställda på Östersunds sjukhus som deltog vid en protest i november 2021. Se mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Jämtland Härjedalen

Mer i ämnet