• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bengt Bergqvist (S) och Tom Silverklo (C) tycker båda att deras partier har de bästa lösningarna till sjukvårdskrisen. Men inte mycket skiljer sig mellan deras budgetar. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Liten skillnad i regionpolitikernas budgetar för vård i Region Jämtland Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Vården väntas bli en viktig valfråga. Hur profilerar sig partierna när det gäller att öronmärka pengar i respektive budget? Det kan både se ut och låta rätt lika.

Regionpolitikerna har sex miljarder att hantera . Alla partier poängterar att man vill fokusera på personalen och arbetsmiljön. Det ses som lösningen på personalflykt och i förlängningen kortare vårdköer.

Tittar man på det senaste tillskottet av pengar – utökningen av budgetramar,  förväntade extra skattekronor och statsbidrag till uppskjuten vård – sammanlagt cirka 200 miljoner – så är det inte mycket som skiljer majoritetens och det största oppositionspartiets Socialdemokraternas budget.

Lägger man i hop posterna där partierna  öronmärkt egna  satsningar på personalen och arbetsmiljön så skiljer det bara en miljon kronor.

Majoriteten med Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna  och Miljöpartiet.

24 miljoner kronor

12 miljoner till utveckling arbetet på kirurgen, ortopeden och kvinna

8,4 miljoner till kompetensutveckling.

Socialdemokraterna

25 miljoner

12 miljoner till projektet Attraktiva arbetsplatser

7 miljoner till arbetet 2/5 helger.

Det skiljer alltså en miljon kronor i det här exemplet – småpengar i det stora hela.  Politikerna medger att inte skiljer mycket mellan budgetarna . Både regionrådet Tom Silverklo (C)  och oppositionsrådet Bengt Bergqvist (S) poängterar att det är vad man vill göra med kronorna som skiljer dem åt.

Majoriteten

–  Vi har en bättre ordning i ekonomin nu, säger Tom Silverklo (C). Vi arbetar för att man ska arbeta två av fem helger, kunna arbeta 80 procent och ändå få pensionsgrundande som 100 procent och vi måste få en dialog om ett bra  arbetstidsschema.

Socialdemokraterna

– De här 25 miljonerna är bara som ett extra tillskott till de sex miljarderna, säger Bengt Bergqvist (S). Vi vill se till att vi får en lönenivå i höjd med resten av landet. Vi ska bli en attraktiv arbetsplats. Vi satsar alltså sju miljoner extra på att få till arbete två av fem helger.

Satsar lika mycket

Majoriteten och Socialdemokraterna lägger exakt lika mycket till två stora  övergripande poster.

De lägger båda 68 miljoner på det som kallas övergripande sjukvård och 44 miljoner under rubriken personalsatsningar.

Hör Tom Silverklo (C) och Bengt Bergqvist (S) om vad de vill använda pengarna till i klippet

Övriga partier

Vänsterpartiet vill  ha en skattehöjning på 50 öre som ska ge  140 miljoner till regionens kassa. Vänsterpartiet  vill bland annat satsa på sex timmarsars arbetsdag med bibehållen lön och mer personalinflytande.

Kristdemokraterna vill lägga 14 extra miljoner på personalsatsningar . Partiet vill bland annat prioritera arbetsmiljön, kompetenshöjning och återhämtning. Kristdemokraterna vill även återskapa förtroende och tillit från anställda och länsinvånarna till regionens verksamhet.

Sverigedemokraterna har inte lämnat in något eget budgetförslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Jämtland Härjedalen

Mer i ämnet