Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carlos Pizarro försvann under en cykeltur för 18 år sen. Se Carlos-fallet sammanfattat på 60 sekunder. Foto: SVT

18 år sedan Carlos Pizarro försvann – nu utreds fallet igen

Uppdaterad
Publicerad

Carlos Pizarro gav sig ut på en cykeltur i centrala Strömsund, en söndag i maj 2004. Sedan dess är han spårlöst försvunnen. I samband med att SVT granskat fallet i en ny dokumentärserie har polisens kalla fall-grupp tagit upp ärendet igen. 

– Spontant tänkte jag att det fanns en del trådar att dra i, säger Ola Ehrenberg, utredare på polisens kalla fall-grupp. 

22-åriga Carlos Pizarro var född med en kromosomförändring och hade autism. Det gjorde att han levde ett mycket inrutat liv.

I början utreddes fallet som ett försvinnande och polis, räddningstjänst och frivilliga letade i stora områden kring Strömsund. Man knackade dörr och använde helikoptrar för att söka över skogsområden. Dykare har undersökt flera sjöar men varken Carlos eller hans cykel har hittats. 

Fallet Carlos Pizarro

Först efter 26 dagar öppnades en brottsutredning. Carlos Pizarros familj var tidigt kritiska till polisens arbete.

– Jag förväntade mig att de skulle göra mer. Från första början kände jag att Carlos fall var ett brott men polisen trodde det var ett vanligt försvinnande, säger Carlos mamma, Estrella Pizarro.

Man häktades

2007 häktades en man misstänkt för att ha med försvinnandet att göra men mannen släpptes efter förhör och en teknisk undersökning av hans skåpbil.

Sedan 2009 har Carlos Pizarros försvinnande varit rubricerat som misstänkt dråp. Carlos kropp har aldrig hittats och 2015 dödförklarades han, officiellt dödsdatum blev 31 maj 2004.

SVT:s Dokument inifrån granskar nu det olösta fallet i en tredelad dokumentärserie som släpps i juni.

– Jag behöver svar. Varför just Carlos? säger Estrella Pizarro i dokumentärserien.

Kalla fall-grupp granskar fallet

I samband med SVT:s granskning har polisens kalla fall-grupp nu börjat arbeta med fallet.

Enligt Ola Ehrenberg, utredare på polisens kalla fall-grupp, så var det att det kom in begäran att titta på handlingar som gjorde att de fick upp ögonen för fallet. Han menar att en sak som var problematiskt var att det tog så lång tid innan utredningen gick från att handla om en försvunnen person till att bli en brottsutredning.

– I ett inledningsskede så kan ju det bedrivas parallellt. Fördelen med att inleda förundersökning är ju att det öppnas lite tvångsmedelsåtgärder på andra sätt.

Utredarna i kalla fall-gruppen har börjat hålla nya förhör för att se om det går att komma längre med utredningen av Carlos försvinnande än tidigare.

– Jag vill inte måla upp att det gjordes jättefel, för man har gjort mycket grejer men man har kanske tagit fel vägval ibland, säger Ola Ehrenberg.

Fakta: Fallet Carlos

9 maj 2004 ses den då 22-åriga Carlos Pizarro för sista gången.

10 maj upptäcker vårdare på gruppboendet där Carlos bor att han inte är hemma. 

2007 häktas en man misstänkt för att ligga bakom försvinnandet men mannen släpps. 

I april 2015 dödförklaras Carlos, officiellt dödsdatum blir 31 maj 2004. 

2022 granskar Dokument inifrån fallet och polisens Kalla fall-grupp börjar arbeta med ärendet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Carlos Pizarro

Mer i ämnet