Flera inblandade poliser kritiserar sina insatser i Fallet Carlos: ”Det stod helt still”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra poliser träder nu fram i en ny svensk True Crime-serie och kritiserar sina insatser i utredningen av Carlos Pizarros försvinnande.

– Den tid du tappar inledningsvis, den är jättesvår att hämta tillbaka, säger Stephen Jerand, före detta länspolismästare i Jämtland, i dokumentärserien “Fallet Carlos”.

Den då 22-åriga Carlos Pizarro försvann från jämtländska Strömsund 9 maj 2004. Sedan dess är han spårlöst försvunnen.

Carlos familj var tidigt kritiska till polisens arbete.

Fallet Carlos Pizarro

– Från första början kände jag att Carlos fall var ett brott men polisen trodde det var ett vanligt försvinnande, säger Carlos mamma Estrella Pizarro.

Carlos mamma anmälde tidigt polismyndigheten till Justitieombudsmannen. JO granskade polisinsatsen, dock utan att rikta någon kritik.

“Gick segt i början”

Men i SVT:s dokumentärserie ”Dokument inifrån: Fallet Carlos” träder nu flera inblandade poliser fram och klandrar den egna insatsen. Bland annat är de kritiska till att det tog 26 dygn innan polisen startade en brottsutredning.

– Det är som att springa ett hundrameterslopp. Om man kommer för långt efter i början går det inte att komma ikapp. De misstagen går inte att reparera, säger Stephen Jerand, före detta länspolismästare i Jämtland och numera kristdemokratiskt kommunalråd i Östersund.

– Är det ett brott bakom måste man ju öka kapaciteten och strukturera upp det. Nej, det stod helt still, säger Åke Deffby som då var lokalpolis i Strömsund.

– Ja det kanske var lite segt i början. Vi gjorde så gott vi kunde men vi hade ju aldrig haft något sånt fall förut här uppe, säger Sune Sundberg, som då var Strömsundspolisens enda heltidsutredare.

Polischefer vill inte tala om fallet

Men det fanns även problem när polisen väl inlett en brottsutredning, säger Ulf Rydström, tidigare utredare på Östersundspolisen.  

 – Det här fallet släpptes alldeles för tidigt som aktiv brottsutredning. Om vi fortsatte hade troligen sådant som nu kommer fram i dokumentärserien blivit känt för polisen.

I arbetet med dokumentärserien har Dokument inifrån sökt de dåvarande polischeferna som bestämde hur polisinsatsen skulle utformas, men ingen av dem har velat svara på frågor om Carlosfallet.

Utredningen av det misstänkta dråpet är fortfarande öppen och i samband med SVT:s granskning har polisens Kalla Fall-grupp börjat arbeta med ärendet.

Fakta: Fallet Carlos

9 maj 2004 ses den då 22-åriga Carlos Pizarro för sista gången.

10 maj upptäcker vårdare på gruppboendet där Carlos bor att han inte är hemma.

2007 häktas en man misstänkt för att ligga bakom försvinnandet men mannen släpps.

I april 2015 dödförklaras Carlos, officiellt dödsdatum blir 31 maj 2004.

2022 granskar Dokument inifrån fallet och polisens Kalla fall-grupp börjar arbeta med ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Carlos Pizarro

Mer i ämnet