Inbrotten har skett på snarlikt sätt, genom att man brutit sig in från bostädernas baksidor. Foto: SVT arkiv

Polisen misstänker – 25 inbrott av samma liga

Publicerad

Under påskhelgen gick polisen ut med en varning om att en inbrottsliga härjade i länet. I dagsäget tror man sig kunna knyta ett 25-tal inbrott över hela Norrland till samma liga.

Senast på torsdagen kom en familj i Bräcke hem efter påsklovet och de kunde då bara konstatera att det varit inbrott och att silver försvunnit. Polisens tekniker gjorde sin undersökning under eftermiddagen.

Av allt att döma rör det sig om utländska tjuvar som löpande skickar hem stöldbytet med posten. Tillvägagångssättet och bytet är ungefär detsamma vid alla 25 inbrotten och det är därför polisen drar slutsatsen att det rör sig om samma gärningsmän.

– Det är guld och andra små men värdefulla föremål som stulits. Dessutom kan vi följa den rutt de tagit genom att lägga ihop anmälningarna, berättar Per Thelin hos polisen.

Just den här typen av bostadsinbrott har kommit i vår under flera år nu.

– Mönstret är det samma och erfarenhetsmässigt vet vi att de gör sig av med stöldsgodset så fort som möjligt genom att skicka hem det, säger Per Thelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.