Foto: SVT/Förundersökningsprotokollet

Fängelsestraff efter sprängmedelsfyndet i Torvalla

Uppdaterad
Publicerad
Idag kom domen i den uppmärksammade sprängmedelsrättegången, där två män stod åtalade. Den 39-årige mannen döms till tre år och sex månaders fängelse, medan den 31-årige mannen frikänns.

Det var i slutet av augusti förra året som polisen genomförde en husrannsakan i två lägenheter, en i Torvalla och en i centrala Östersund. Där gjordes flera fynd – bland annat hittades drygt fyra kilo sprängmedel i lägenheten i Torvalla. Lägenheterna användes båda av den 39-åriga man som nu döms till fängelse.

39-åringen döms på fem punkter:

* Lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

39-åringen har erkänt att han haft sprängmedlet i sin ägo men att han inte visste att det var sprängmedel. Han har sagt att han hittade en väska i skogen när han var ute och promenerade och att han tog med sig den hem. 

Tingsrätten anser dock att den förklaringen är så osannolik att den måste lämnas utan avseende. Tingsrätten konstaterar att 39-åringen därmed hanterat varorna utan att haft tillstånd för det.

* Grovt vapenbrott.

I lägenheten fann polisen även en pistol. 39-åringen har inte velat kännas vid pistolen men tingsrätten menar att han inte kunnat ge någon riktig förklaring till varför vapnet ändå fanns där. Tingsrätten skriver att vapnet, som har saknat legalt användningsområde, befunnit sig i en miljö som haft kriminella inslag vilket visar att det funnits en risk för att vapnet skulle komma till brottslig användning.

* Narkotikabrott.

I 39-åringens lägenhet hittades nära ett kilo narkotika. Mannen själv har sagt att det var för eget bruk men det finner tingsrätten helt osannolikt.

* Penningtvättsbrott.

I 39-åringens lägenhet hittades cirka 400 000 kronor i kontanter. En del av dem var vakkumförpackade. Mannen har sagt att han vunnit på kasinon och svartklubbar. Tingsrätten bedömer dock att omständigheterna visar att pengarna kommer från brott.

* Ringa dopningsbrott

I lägenheten hittades även dopningsmedel. Mannen har uppgett att han har recept på detta, vilket åklagaren inte motbevisat. Däremot saknade han recept för tre av de tretton injektionspennor som hittades, varpå han döms för det innehavet.

* Hot mot tjänsteman

Under tidiga förhör hotade mannen två poliser. Mannen har erkänt varpå tingsrätten dömer honom även på den punkten.

Frias på en punkt

39-åringen var även åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Åklagaren menade att han skulle använda det sprängmedel man fann i lägenheten i brottsligt syfte.

Men enligt tingsrätten finns det inga tydliga planer på att sprängmedlet skulle användas för ett angivet brott. Det saknas en konkret brottsplan. Därför frias han på den punkten.

31-åringen frias helt

I rättegången stod även en 31-årig man åtalad för grovt vapenbrott, misstänkt för att ha haft pistolen som hittades. Han frikänns dock av tingsrätten. Visserligen finns det omständigheter som tyder på att även han hanterat pistolen, men det räcker inte för en fällande dom, skriver tingsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer