SJ får minskad ersättning för brister i nattågen till och från Jämtland. Foto: Henrik Montgomery/TT

SJ får 750 000 i vite för brister på nattågen till Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Försenade tåg, fel på värmen och toaletter och duschar ur funktion gör att SJ får mindre ersättning för att man kör nattågen till och från Jämtland.

SJ fick reducerad ersättning med drygt 750 000 kronor under februari för stora brister under sista kvartalet i fjol. Anledningen var att SJ inte levt upp till avtalet med Trafikverket när det gäller nattågstrafiken till och från Jämtland.

Varje kvartal går Trafikverket igenom de brister som varit med tågen och minskar sedan ersättningen till SJ utifrån förutbestämda belopp för olika brister.

Nattågen

Under fjärde kvartalet 2023 var bristerna ovanligt stora när det gäller toaletter och duschar. Vid 106 tillfällen fungerade de inte. För detta får SJ 530 000 kronor mindre i ersättning i februari.

Så här skriver SJ i ett mejl till SVT Nyheter Jämtland om varför det var så stora brister:

”Under vintern och förvintern har det inte funnits tillräckliga resurser för fordonsunderhåll hos SJ själva och hos fler av de verkstäder vi anlitar. När snö och kyla kom ökade underhållsbehovet kraftigt. Det är samma reparatörer som lagar bromsar, hjul och toaletter, och de har helt enkelt inte hunnit med.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet