Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adriano, 9, har gått i den särskilda förberedelseklass som Östersunds kommun startade för ukrainska flyktingbarn. Foto: SVT

Adriano, 9, från Ukraina: ”Jag har fått många nya vänner”

Uppdaterad
Publicerad

För några månader sedan kom 9-åriga Adriano till Östersund. Sedan dess har han gått i förberedelseklass tillsammans med andra barn från Ukraina.

– Det är roligt, jag har fått många vänner, säger han.

Klockan halv nio kommer fem barn in i klassrummet på Parkskolan i Östersund. Vissa har bott i Sverige i några månader medan andra har varit här kortare tid än så. Gemensamt är att de alla går i en särskild förberedelseklass som läraren Agneta Isén-Malmquist håller i tillsammans med två studiehandledare.

– Den här är en förberedelseklass för just ukrainska flyktingbarn, säger Agneta Isén-Malmquist.

Ukrainakriget och Jämtland

Skönt vara tillsammans

Totalt har åtta elever skrivits in. De är mellan 9 och 12 år gamla och under lektionerna blandas svenska, engelska och ukrainska.

– Det är skönt att vi är tillsammans, säger eleven Victoria.

Hon får medhåll av de andra barnen.

– Ja, det är skönt att kunna prata ukrainska, säger Adriano.

Viktigast att förstå svenska

Samtidigt visar det sig under lektionens gång att barnen redan kan en hel del svenska. Många av lärarens frågor får svenska svar.

– Huvudvikten läggs på att eleverna ska förstå och sedan kunna prata svenska. Därefter kommer skriva och läsa, säger Agneta Isén-Malmquist.

Hon tycker att det går bra. Eleverna lär sig snabbt.

– En nyckel är att jag också försöker lära mig lite ukrainska, att jag visar att deras språk är viktigt. Men sedan försöker vi också att ha roligt.

Vanlig skola efter sommarlovet

Till hösten ska eleverna börja i ordinarie klasser. Vilka skolor det blir vet inte barnen än, besked kommer under sommaren. Men först är det sommarlov. Victoria berättar att hon vill träna hundar och spela fotbolll. Adriano tänker åka rullskidor.

– Och jag ska träna gymnastik, säger Illia.

Har du något mål?

– Vinna i OS, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Jämtland

Mer i ämnet