Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Skolverket om hur de jobbar för att få fler ukrainska barn att skriva in sig i den svenska skolan. Foto: Camilla Skagerström/SVT, TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skolverket: Få ukrainska barn har börjat svensk skola – hoppas på fler elever efter sommarlovet

Uppdaterad
Publicerad

Närmare hälften av de som flytt kriget i Ukraina och sökt skydd i Sverige är barn. Men än så länge är det bara ungefär fyra av tio barn som börjat i svensk grundskola, och nu är Skolverkets utmaning att fler ska skriva in sig efter sommarlovet.

För att få en ungefärlig bild av hur det ser ut med svensk skolgång bland ukrainska barn har Skolverket gjort en undersökning med de drygt tjugo kommuner i landet som har tagit emot flest flyktingar.

– Det rör sig om kanske 5 000 till 6 000 barn som skrivits in i den svenska skolan, berättar Anders Palm som är enhetschef vid Skolverket.

Ingen skolplikt

Andelen grundskolebarn som skrivits in blir då ungefär 40 procent, och motsvarande andel för gymnasieskolan är cirka 30 procent. En förklaring till att det än så länge inte är fler är att de flesta ukrainare ansökt om tillfälligt uppehållstillstånd enligt det så kallade massflyktsdirektivet, som innebär rätt till utbildning men inte skolplikt.

– Massflyktsdirektivet har inte aktiverats tidigare och är ju en ny situation för Sverige att hantera, förklarar Anders Palm.

Istället för att påbörja svensk skola har många valt att fortsätta läsa enligt ukrainsk läroplan på distans.

Han och Skolverket hoppas dock att fler ska skriva in sig i svensk skola efter sommarlovet. Myndigheten har också regeringens uppdrag att se till att det blir så. Hur berättar han i klippet.

Totalt antal asylsökande 1 727 personer

Antal asylsökande barn i familj 338

Ensamkommande barn 13

Totalt antal sökande enligt massflyktsdirektivet 38 079 personer

Antal barn i familj 13 153

Ensamkommande barn 638

Totalt antal barn som sökt skydd i Sverige under perioden: 14 142

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT följer flyktingar från Ukraina

Mer i ämnet