Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Åk kollektivt med färdtjänst – så vill Östersunds kommun förbättra resandet på landsbygden

Publicerad

På landsbygden kan det vara svårt att resa kollektivt. I Östersund testar därför kommunen ett nytt sätt att resa. Via en app ska landsbygdsbor kunna boka plats på fordon som ändå rullar på vägarna – som skolskjuts och färdtjänst.

I Norderåsen, drygt 3,5 mil från Östersund, är det sparsamt med kollektivtrafik.

– Nej, det går inte så jättemånga bussar. Så det blir ju att vi åker mest bil tyvärr, säger Emma Rasmusson som bor i byn.

Och så ser det oftast ut på landsbygden.

– Generellt finns inte nog med underlag för att få ekonomisk bäring, säger Jonas Johansson som arbetar på bransch- och intresseorganisationen Svensk kollektivtrafik som projektledare serviceresor.

Boka och betala via en app

Men nu vill Östersunds kommun se om det ändå går att förbättra kollektivtrafiken i glesbygd. Via en app kan resenärer se om det finns plats på fordon som ändå rullar på vägarna – som färdtjänst och skolskjuts.

– De bokar och betalar via appen och det kostar lika mycket som en vanlig bussbiljett, säger Mohamed Natour som är landsbygdsutvecklare på kommunen.

Följs med intresse

På olika ställen i Sverige försöker man förenkla resandet på landsbygden. Det vanliga är att resenärer kan åka med skolbussar som ändå passerar. 

– Många vill samordna resor men det har varit svårt. Men nu kommer ju tekniken ikapp oss och ger oss nya möjligheter, så jag tror att det är många som kommer att följa Östersunds projekt, säger Jonas Johansson.

Bodil i Huse: Efterfrågat det länge

Försöket med appen är ett tidsbegränsat projekt som finansieras av Vinnova. Det omfattar endast norra delarna av Östersunds kommun.

Än har intresset från resenärer varit skralt, men i Huse, några kilometer från Norderåsen, hoppas Bodil Henriksson Johansson att bybor får upp ögonen för det.

– Det här har jag efterfrågat länge, säger hon.

Hör vad hon och andra landsbygdsbor tycker om projektet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.