Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flyktbilen är beslagtagen och undersöks för vidare bevisning. Åklagaren Emil Tiberg leder utredningen gällande helgens beskjutning av polisen Foto: Dzintra Dumbre/SVT

Åklagaren om polisbeskjutningen i Östersund: ”Flyktbilen tagen i beslag”

Uppdaterad
Publicerad

Polisutredningen kring den händelse där en polispatrull blev beskjuten i Östersund under helgen fortsätter. Bland saker som hittills tagits i beslag är flyktbilen. Åklagaren Emil Tiberg anser att utredningsmöjligheterna ser goda ut.

Det var sent på lördagskvällen som en stor polisinsats drog igång i och runt Östersund. En polispatrull hade beskjutits när de skulle stoppa ett fordon för kontroll. En polisjakt inleddes när de misstänkta förövarna försökte fly. I samband med händelsen avlossade polisen skott mot fordonet man jagade.

– Vi har bland annat tagit flyktbilen i beslag, säger åklagaren Emil Tiberg som leder utredningen.

Polisbeskjutning i Östersund

Efter utdragen jakt som bland annat utspelade sig i skogsterrängen utanför Lit kunde de båda männen till slut gripas och sedermera anhållas. En anmälan om försök till mord och grovt vapenbrott har upprättats.

– Förhör pågår fortfarande och jag kommer att besluta om häktning efter att förhören har avslutats.

Nekar brott

De båda anhållna männen är mellan 18 och 25 år gamla, hemmahörande i Sverige men inte i länet. De har tilldelats varsin advokat, men hur de ställer sig till helgens händelser och de misstankar som riktas mot dem kan inte Emil Tiberg säga i nuläget.

SVT har försökt att komma i kontakt med de anhållnas försvarsadvokater.

– Min klient förnekar brott. I övrigt har jag inte så mycket att säga, skriver Erik Vinger Alverlind som är försvarsadvokat till en av de misstänkta i ett mail till SVT Nyheter Jämtland

Senast vid lunchtid på onsdag den 16 augusti ska åklagaren besluta om de anhållna personerna ska begäras häktade eller inte.

Såhär sa polischef August Knutsson under söndagen om händelserna i helgen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lokalpolisområdeschef August Knutsson berättar att två personer är anhållna misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott. En av de misstänkta greps i trakterna av Lit, den andre längs väg 744. En polispatrull har hela natten och fram på dagen stått vid brofästet i Lit. Foto: Maria Harning och Fredrik Lundmark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisbeskjutning i Östersund

Mer i ämnet