Den dömde mannens advokat Jan Heilborn, och åklagare Rena Devgun. Foto: SVT

Åklagaren: ”Vi har ett starkare case, ett av barnen är identifierade”

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med 39-åringen som beställde och regisserade våldtäkter av barn på Filippinerna via internet är uppe i hovrätten, efter att mannen dömts till 14 års fängelse av tingsrätten men överklagat.

På tisdagen inleddes förhandlingarna i hovrätten i Sundsvall. Åklagaren menar att bevisningen mot mannen är starkare nu än i tingsrätten, eftersom det finns nya uppgifter då ett av de barn som förekommer i materialet har identifierats.

– I och med att vi har både ålder och vet vilket barn det rör sig om så styrker det vår sak ännu mer. Det ger mer information. Nu vet hovrätten hur gammalt ett av barnen var vid de olika gärningarna, säger Rena Devgun som är åklagare.

Menar att han inte själv utfört våldtäkterna

Mannen dömdes till 14 års fängelse i tingsrätten och anser att han inte utfört själva våldtäkterna, utan bara beställt dem.

– Min klient anser att det Östersunds tingsrätt dömt som grova våldtäkter ska ses som sexuellt utnyttjande av barn genom posering, säger mannens advokat Jan Heilborn.

– Dessutom vill min klient att tre åtal ogillas. Filmerna ska här vara förinspelade och inte ha inträffat på hans förslag.

Åklagaren överklagar

Åklagaren Rena Devgun håller fast vid det som sades i tingsrätten.

– Mannen är att bedöma som gärningsman. De här brotten sker enkom för att tillfredsställa gärningsmannens behov.

Även åklagaren har överklagat, i frågan om de delar som rör fotografering av en kvinna på en toalett med riggad kamera.

Rättegången i hovrätten pågår i sex dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.