Arbetsförmedlingen lägger ned flera kontor. Foto: TT/Lars Pehrson

Alla provanställningar avslutas – 15-tal tjänster bort i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

På grund av Arbetsförmedlingens minskade budget avslutas nu alla provanställningar vid kundtjänstavdelningarna på myndigheten. I Östersund är det ett femtontal personer som berörs.

Arbetsförmedlingen har totalt varslat cirka 4500 medarbetare runtom i landet. Ett led i nedskärningarna är att de medarbetare som endast han en provanställning vid kundtjänsterna tvingas gå.

– Det stämmer att vi ska avsluta provanställningarna men jag vill samtidigt påpeka att kundtjänsten ska öka med cirka 700 medarbetare i år eftersom vi märkt att kunderna gärna vill kontakta oss via distanskanaler. Därför kommer vi utöka den verksamheten, säger Gunilla Dyrhage, avdelningschef för arbetssökande verksamhetsområde Direkt.

Avsluta anställningar omedelbart

Enligt Gunilla Dyrhage så kommer de påverkade vid kundtjänsten behöva avsluta sina anställningar ganska omedelbart. 

– Vi tycker givetvis att det är beklagligt att vi måste avsluta provanställningarna och att medarbetare tyvärr måste lämna oss, och det vet jag att de också tycker, säger Gunilla Dyrhage.

Kan inte säga upp de som jobbat 20 år

Tidigare i veckan stod det också klart att de 24 förvaltningskontor i landet ska koncentreras till enbart sju orter, varav Östersund är en av dessa, och under torsdagen framkom det också vilka av Arbetsförmedlingens 132 kontor i landet som troligtvis kommer att avveklas.

– Vi har blivit tvungna att se över allting. Men vi kan inte ha en situation där personer som jobbat i tjugo år sägs upp medan vi behåller de som har en provanställning, säger Christina Storm Wiklander, områdeschef för Arbetsförmedlingen i Norra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.