Christina Storm-Wiklander är områdeschef för Arbetsförmedlingen i södra Norrland. Foto: SVT/Arbetsförmedlingen

Fem av Arbetsförmedlingens kontor läggs ned i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen kommer att avveckla verksamheten på 132 kontor runtom i landet. I Jämtlands län lägger fem kontor ned – kvar blir endast kontoren i Östersund, Strömsund, Åre och Sveg.

På grund av Arbetsförmedlingens minskade budget har man nu kommit fram till ett förslag gällande vilka kontors som ska försvinna. Dessa blir kontoren i Hammarstrand, Svenstavik, Bräcke, Krokom och Hede. 

– Det är jättetråkigt för alla medarbetare, men vi har ett varsel som ligger på 4500 medarbetare i hela riket, säger Christina Storm Wiklander, Arbetsförmedlingens områdeschef för norra Sverige. 

Oklart hur många medarbetare påverkas

Det är emellertid fortfarande oklart hur pass många medarbetare i Jämtlands län som kommer att påverkas av dagens besked. 

– Just nu pågår jobb för att se över turordningsregler och kretsa, så exakt hur många det blir är inte klart ännu. Det pågår en utredning, säger Christina Storm Wiklander. 

Det ska för tillfället också pågå diskussioner mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna där myndigheten inte finns och inte kommer att finnas för att se över hur man ska kunna fortsätta leverera sin scervice. 

132 kontor i landet stängs

– Men bara därför att kontoret läggs ned i Bräcke så innebar det inte nödvändigtvis att man måste sluta, utan det kan bli aktuellt med annan placeringsort, säger Christina Storm Wiklander. 

Hon är också noga med att poängtera att dagens besked endast är ett förslag och inget formellt beslut, så vilka orter som berörs i landet kan potentiellt komma att ändras. Klart är ändå att 132 kontor i landet måste läggas ned. 

Förvaltningsavdelningen koncentreras till Östersund

Tidigare i veckan presenterade Arbetsförmedlingen också de orter dit förvaltningsavdelningen koncentreras.  I stället för 24 orter med förvaltningsavdelningar valde man att satsa på sju – Östersund är en av de sju. 

– De som jobbar på de berörda kontoren fick informationen under fördmiddagen och så klart det finns en oro, säger Christina Storm Wiklander. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.