Ett historiskt maktskifte sker i Region Jämtland Härjedalen. Foto: SVT

Alliansen och Miljöpartiet ska styra Region Jämtland Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Alliansen tillsammans med Miljöpartiet som ska styra region Jämtland Härjedalen de kommande fyra åren. Det berättar de fem partierna på en pressträff.

Maktskiftet är historiskt då det är första gången på årtioenden som det blir ett styre utan Socialdemokraterna. Tillsammans får de fem partierna (M, L, C, KD o MP)  27 av de 55 mandaten i regionen, så man kommer att styra i minoriet.

– Vi får majoritet i nämnderna, säger Lars-Erik Olofsson (KD).

Han säger också att när det gäller frågor som ska behandlas av regionfullmäktige så ska oppositionspartierna få vara delaktiga i ett tidigt skede.

Regionen har ett stort ekonomiskt underskott men några skattehöjningar är för tillfället inte aktuella, enligt den nya ledningen. När det gäller vilka politiker som ska få framträdande poster så avvaktar man med besked om det.

– Men det är klart att alla fem partier kommer att få en regionrådspost, säger Elin Lemon (C).

Brutna samarbeten

Efter valet 2014 bildade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet majoriet, men det samarbetet sprack efter ett år.

Hösten 2015 bildade S majoritet med M, men det samarbetet avslutades i somras då M bestämde sig för att gå till val med de övriga allianspartierna.

Moderaterna: 8

Centerpartiet: 11

Liberalerna: 2

Kristdemokraterna: 4

Miljöpartiet: 2

Socialdemokraterna: 18

Vänsterpartiet: 5

Sverigedemokraterna: 5

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.