Just nu vårdas fem länsbor för covid-19 på Östersunds sjukhus. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Covid-19 snart inte allmänfarlig – fem med sjukdomen på Östersunds sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

På fredag upphör covid-19 att klassas som en allmänfarlig sjukdom. Men de senaste siffrorna från Region Jämtland Härjedalen visar att fem personer just nu vårdas på sjukhus i sjukdomen.

Det var efter ett förslag från regeringen som riksdagen fattade beslut om att covid-19 från och med 1 april inte längre ska ses som en allmänfarlig sjukdom. Den 31 mars upphör även pandemilagen att gälla, som gett regeringen rätt att besluta om begränsningar för att stoppa smittspridningen.

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten tagit beslut att smittspårning fortsatt är nödvändigt inom vård och omsorg för att förhindra spridningen och skydda de som har högre risk att bli allvarligt sjuka.

– Att drabbas av covid-19 kan medföra allvarlig sjukdom, och även om vi nu kan hantera pandemin på ett annat sätt än tidigare tack vare vaccinerna är den inte över. Smittspårning behövs för att bryta smittkedjor i de miljöer där personer med hög risk att drabbas av allvarliga konsekvenser av covid-19 vistas, sa Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande på tisdagen.

Fem med covid-19 på Östersunds sjukhus

Och de senaste siffrorna från regionen visar alltså att sjukdomen fortsätter att påverka länet. Just nu ligger fem personer inlagda på sjukhuset varav en får intensivvård. Totalt har 62 personer avlidit med sjukdomen sedan pandemins utbrott 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.