Anna Székely analyserar halten av coronavirus i avloppsvatten, bland annat från Östersund. Foto: Anna Székely/SLU och Illustration Stafan Hörberg/Rithuset

Stigande halter av coronavirus i Östersunds avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i november har halten av coronavirus i Östersunds avloppsvatten stigit stadigt. Det visar de analyser som SLU gör av avloppsvatten från reningsverket i Göviken.

På flera orter i landet har det gjorts mätningar på halten coronavirus i avloppsvatten nästan under hela pandemin. I oktober började prover även från Östersund att analyseras av Sveriges Lantbruksuniversitet SLU.

Nu visar den senaste statistiken att halterna stigit i Östersund varje vecka den senaste månaden. Den 12 december hade Östersund fjärde högst halter av coronavirus i avloppsvattnet i hela landet. Bara mätningar från Uppland visar högre halter.

– Eftersom vi inte längre har en allmän testning av covid-19 i samhället är övervakningen av avloppsvatten ett bra komplement till data från sjukvården. Den ger oss en bild av hur smittspridningen ser ut i samhället, både för COVID-19 och influensa, säger Anna Székely, forskare vid SLU i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.