Det köps 9000 nya skotrar varje år Foto: SVT

Allt fler köper snöskoter

Uppdaterad
Publicerad

Fler nya skoterförare , svenska och norska, ställer krav på snöskoterrådet när det gäller att föra ut spelreglerna på fjället.

Under tisdagen och onsdagen träffas representanterna för Nationella snöskoterrådet. Träffen i Östersund är den sista stora innan snön kommer.

– Det säljs 9000 nya skotrar varje år, säger Per-Olov Wikberg, samordnare för Snöskoterrådet. Det blir spännande att höra vad de andra myndigheterna har att säga inför vintern.

Bakom Nationella snöskoterrådet finns bland annat Naturvårdsverket, Sametinget, kommuner och landsting och Trafikverket.

LÄS MER: Var tredje skoterförare kan inte reglerna

Det är dels många nya skoteråkare i Sverige, men man räknar även med fler åkare från Norge i och med att snöskoteråkningen blir än mer populär.

Fler skoteråkare kommer korsa gränsen mot Norge menar Per-Ove Wikberg. Foto: SVT

– Vi ser exempel på gränsöverskridande leder. Det är idag fritt fram att passera gränsen mot Norge. Den här vintern kommer vi se fler som åker till den ena eller andra sidan, säger Wikberg.

En viktig uppgift för rådet är att få så många skoteråkare som möjligt att ta del av de lagar och föreskrifter som finns för körningen.

LÄS MER: Ökad friåkning stör djurlivet

– Det innebär att ta hänsyn till känslig natur, renskötsel, vilda djur och friluftsliv.

Med fler nya skotrar gäller det också för Nationella snöskoterrådet att hålla koll på vad det är för maskiner som säljs.

– Vi har ingen svensk tillverkare men vi behöver ha närkontakt med importörerna för att se var utvecklingen är på väg, säger Per-Olof Wikberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.