Allt fler nekas sjukpenning

Uppdaterad
Publicerad

Förra året var det 314 personer i Jämtland och Härjedalen som fick avslag på sin ansökan och det var mer än dubbelt så många som året innan då 145 personer fick avslag.

– Det stämmer att antalet avslag har ökat, säger Charlotte Ax som är områdeschef vid Försäkringskassan i Jämtlands och Västernorrlands län.

– Men vi ska komma ihåg att dom allra flesta som ansöker om sjukpenning också får den beviljad.

Förra året var det 3,8 procent av alla som sökte sjukpenning i Jämtland och Härjedalen som fick avslag. Rikssiffran för dom som fick avslag var 2,1 procent.

Charlotte Ax på Försäkringskassan i Östersund säger att man fått resurser från regeringen för att kunna sänka sjukpenningtalen.

– Det har inneburit att vi har kunnat förstärka vår handläggning och att vi kunnat göra fler bedömningar, säger hon.

Fler kvinnor än män får nej

När det gäller ålder och kön på de som får avslag så finns det ingen länsstatistik, men när det gäller hela landet så är de flesta som får avslag över 50 år och det är betydligt fler kvinnor än män som nekas sjukpenning. Det senare tror Charlotte Ax beror på att det också at fler kvinnor än män som söker sjukpenning.

I den här statistiken ingår inte de som fått nej till en förlängning av en sjukskrivning – utan vara de som fått en nej till sjukpenning vid en ny ansökan.

Mer pengar från regeringen

För ett par veckor sedan beslöt regeringen att Försäkringskassan i år ska få ytterligare 40 miljoner till medicinska utredningar.

”Det är en medicinsk utredning som utgör ett underlag för Försäkringskassans bedömning av arbetsförmåga i samband med beslut om ersättning enligt socialförsäkringsbalken. Utredningarna regleras av regeringens överenskommelse med Sveriges kommuner och landsting för försäkringsmedicinska utredningar. Försäkringsmedicinska utredningar görs för att komplettera ordinarie läkarintyg och görs även dessa av läkare”, skriver socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.