På tisdag tackar Nacka kommun sina cykelpendlare med present. Foto: TT

Fler tar cykeln till jobbet under sommaren

Publicerad

I Jämtlands län väljer var femte person att cykla till jobbet under sommarhalvåret. Detta ligger över rikssnittet visar nya siffror som försäkringsbolaget If tagit fram.

De nya siffrorna visar att i snitt cyklar 16 procent till jobbet under sommarhalvåret. I Jämtlands län ligger den siffran på 20 procent som alltså är över rikssnittet.

I topp på listan ligger Uppsala län där 29 procent väljer att ta cykeln till jobbet. Därefter kommer Örebro och Västmanlands län med 28 procent.

Minst cykling i Västernorrland

Längst ner på listan ligger Västernorrlands län, där sju procent uppger att de cykelpendlar. Även Blekinge och Stockholms län har en låg siffra på endast 10 procent som väljer cykeln.

– Andelen cykelpendlare varierar stort över landet. Hur långa avstånden är påverkar självklart, men vi vet också att de kommuner som verkligen satsar på att öka andelen cyklister får resultat. Om man målmedvetet arbetar för ökad trafiksäkerhet och bygger ordentliga cykelvägar så blir det fler som cyklar, säger Iréne Isaksson Hellman, trafikforskare vid If i ett pressmeddelande.

Andel som uppger att de tar cykeln till arbetet under sommarhalvåret

  1. Uppsala län: 29 %
  2. Örebro län: 28 %
  3. Västmanlands län: 28 %
  4. Östergötland län: 27 %
  5. Södermanlands län: 24 %
  6. Kronobergs län: 23 %
  7. Västerbottens län: 23 %
  8. Norrbottens län: 23 %
  9. Värmlands län: 22 %
  10. Kalmar län: 21 %
  11. Hallands län: 21 %
  12. Jämtlands län: 20 %
  13. Jönköpings län: 16 %
  14. Gävleborgs län: 15 %
  15. Skåne län: 14 %
  16. Dalarnas län: 12 %
  17. Västra Götalands län: 11 %
  18. Blekinge län: 10 %
  19. Stockholms län: 10 %
  20. Västernorrlands län: 7 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.