Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Härjedalens kommun arbetar för fullt med att lämna tillbaka vägar till fastighetsägarna. Projektledare Klas Hallman förklarar vilka alternativ som finns för fastighetsägarna när de ska sköta vägen. Foto: Maria Broberg/SVT

Härjedalens kommun lämnar över skötseln av vägar – de här alternativen har fastighetsägare

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemännen i Härjedalen arbetar för fullt med att genomföra det politiska beslutet från juni 2019 om att överlämna enskilda vägar till fastighetsägarna. Samtidigt försöker fastighetsägarna hitta de bästa lösningarna för just sin väg.

Färdigställandet av överlämningarna har flera gånger skjutits framåt i tiden. Nya ägare och ihopslagning av fastigheter är en av anledningarna till att det tar tid. När allt är klart vet man fortfarande inte.

Kan orsaka begränsningar för allmänheten

Framöver kan enskilda vägar stängas för allmänheten. Till exempel kanske du inte längre kommer fram till din favoritplats för att fiska – det är upp till fastighetsägarna att bestämma.

– Om det är en väg utan statsbidrag så har fastighetsägarna rätt att stänga vägen med en bom så att allmänheten inte kan använda den, säger Klas Hallman, kommunens projektledare för överlämningen.

Inte kommunens ansvar

Pengarna för att sköta vägarna kommer främst från kommunalskatten och därmed de som är skrivna i Härjedalen, men kommunen är inte skyldig att ta hand om enskilda vägar enligt kommunallagen.

– De som har fritidshus betalar ingenting för skötseln av vägen eftersom de inte betalar skatt i Härjedalen. Det blir en väldigt liten del av statsskatten som de betalar som går till just Härjedalen. På det sättet blir det mer rättvist att alla som har fastigheter får delta i skötseln av vägar, säger Klas Hallman.

Hur gör resten av Sverige?

– Det vanligaste är att kommunerna inte sköter de enskilda vägarna. Det finns ett antal kommuner som till exempel Leksand, Gotland och några till, men majoriteten sköter inte enskilda vägar.

I videon ovan listar projektledare Klas Hallman fastighetsägarnas alternativ för att sköta vägarna.

Enskilda vägar

  • Vägar som inte kommunen eller staten har ansvar för.
  • De fastigheter som finns längs vägen ansvarar för vägens skötsel.
  • I vissa fall kan en enskild väg få bidrag från staten eller kommunen.
  • Syftet med bidraget från staten är att hålla vägen öppen för allmänheten och att stötta glesbygden.

Källa: Trafikverket 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.