Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Englund i Vänsjö (t.h.) står och småpratar med sin granne. Väg-grannarna tog över sin väg 1 januari i år. Det kommer bli en ekonomisk utmaning och Gunnar tycker inte att det är rättvist. Foto: Maria Broberg/SVT

Så säger fastighetsägare i Härjedalen om att ta över vägskötseln – delade meningar om nyttan

Publicerad

18 av 262 enskilda vägar i Härjedalens kommun har lämnats över till fastighetsägarna sedan beslutet togs, och det är utanför tätorterna överlämningen har påbörjats. I Vänsjö togs en enskild väg över 1 januari i år och på Ytterberg pågår förberedelserna för en överlämning.

I Vänsjö finns en enskild väg som bara är några hundra meter lång, men den ligger flera mil från närmsta tätort. Vid plogning måste fastighetsägarna både betala för framkörning och själva plogningen. Gunnar Englund och hans fru äger en av fastigheterna – sedan är det bara två till fastboende längs vägen.

– Det går på 15-20 minuter så är det här plogat. Jag tror att det är 800 kronor per gång. Blir det mycket snö så blir det mycket pengar i och med att det bara är tre hushåll, säger Gunnar Englund.  

Boende i Ytterberg: Blir mer rättvist

I Ytterberg är vägsträckorna som snart ska tas över nästan en mil, totalt. En äldre samfällighetsförening har väckts till liv igen och ordförande tycker att det blir mer rättvist när inte bara kommunens skattebetalare får betala, utan även de som har fritidshus får vara med och dela på notan.

– Bofasta är vi cirka 100, men sedan finns det fler fastighetsägare som inte bor här, säger samfällighetsföreningens ordförande Fredrik Busk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Ytterberg blir det en stor samfällighetsförening som ska sköta den en mil långa, enskilda vägen. Foto: Maria Broberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.