”Han har satt Älvros på kartan” – hör hur Manfred Persson och Elisabeth Grinde på orten minns Roland Cedermark. Foto: SVT

Så minns Älvros dragspelskungen Roland Cedermark

Uppdaterad
Publicerad

I Älvros, en dryg mil öster om Sveg, har man under julhelgen tagit emot beskedet att bygdens son, dragspelaren Roland Cedermark är död.

– Här utanför familjen Cedermarks café satt Roland redan som liten grabb och spelade dragspel, säger Elisabeth Grinde och pekar mot det mörkröda timmerhuset som nu har en vit veranda.

En bit bort, på andra sidan Jonassons före detta diversehandel, kommer Manfred Persson gående.

– Det är klart jag kände Roland, säger han.

Manfred Persson hade en taxirörelse i många år.

– Jag hade många körningar till Sätervallen när Roland var där och spelade, säger han.

Rockade loss på dragspelet

Det var också där på Sätervallen, några kilometer utanför Älvros som byborna fick uppleva hur Roland Cedermark rockade loss på sitt dragspel.

– Det gillade folk det var kul när det hände något, säger Elisabeth Grinde.

Roland Cedermark var inte bara en dragspelsrockare, han har också gjort en LP med läsarsånger, Pärleporten bland annat.

Tonsatte visor

Han var inte heller främmande för visor. Konstnären och författaren Ragnwei Axellie, också hon från Älvros, har skrivit texten till ”Sången till byn” som Roland tonsatt och spelat in. Mosippan, med text av Otto Mann, är en annan av Roland Cedermarks hits.

Roland Cedermark avled natten till julafton, han blev 82 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.