Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför måste ambulanspersonalen på landsbygden vara väldigt lösningsfokuserade – hör ambulanssjukvårdaren Marcus Wallin som jobbar i Sveg. Foto: Julia Örtegren/SVT

Ambulanssjukvårdaren Marcus om arbetet i Härjedalen: ”Avstånden är obehagliga”

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Wallin bor i Orsa men pendlar till Sveg i Härjedalen där han jobbar som ambulanssjukvårdare – ett utmanande arbete när det kan vara två timmar till sjukhus.

– Jag trivs väldigt bra, men många gånger är avstånden obehagliga, berättar han.

Härjedalens kommun ligger på tolfte sämsta plats i landet när det kommer till hur lång tid patienter behöver vänta på en ambulans efter att ha ringt ett 112-samtal. Snittiden är nästan 26 minuter för ett prio 1-larm här.

Utmaningarna består, utöver långa avstånd, även i att lyckas bemanna alla stationer så att ambulanserna alltid kan rulla. Särskilt svårt har det varit efter de nya reglerna på dygnsvila som infördes den första oktober i år.

Ambulanspersonal

Stor skillnad på arbetssätt i stad och landsbygd

Marcus Wallin har tidigare jobbat inom ambulansverksamhet i Sörmland med bra närhet till sjukhus, men sökte sig till Sveg för att prova något nytt.

Relativt få ambulansbilar i området och långa avstånd till akutsjukhus gör att verksamheten enligt Marcus Wallin balanserar på en skör tråd.

– Det kan ge en väldig obehagskänsla om man exempelvis får larm om ett svårt sjukt barn, och helikoptern kanske inte kan lyfta på grund av flygvädret. Då vet vi att det hänger på oss, och vi har två timmar till sjukhus. Då är avstånden riktigt obehagliga, säger han.

Jobbar med olika lösningar

Lina Ideborg som är verksamhetschef för nära vård i Härjedalen, menar att man jobbar så gott man kan med lösningar för att korta responstiderna.

– Med de avstånd vi har så är det en utmaning. Men vi kan exempelvis jobba med rutiner för överlastningar när man har långt till sjukhus, så att andra ambulanser kommer och möter upp, säger hon.

Bemanningen löst för vintern

När det kommer till rekrytering är Ideborg nöjd över att ha löst en pressad personalsituation för vintern utan att ha behövt plocka bort några resurser.

– I Funäsdalen är vi fulltaliga med fast personal, i Sveg har vi en vakant tjänst kvar och i Hede/Vemdalen fem vakanta tjänster. Men vi har löst vintern med vikarier, och så har vi en resursbil som kör in från Östersund till Vemdalen varje dag, förklarar Lina Ideborg.

AMBULANSENS RESPONSTID I JÄMTLANDS LÄN – KOMMUN FÖR KOMMUN

Responstid vid prio 1-larm:

Ragunda 28m 46s

Berg 26m 52s

Åre 26m 27s

Härjedalen 25m 53s

Strömsund 25m 26s

Bräcke 25m 16s

Krokom 23m 26s

Östersund 14m 1s

Mediantid för hela landet är 17m 52s.

Datakälla: SOS Alarm via Kolada

AMBULANSENS PRIORITERINGSGRADER

Vid utgående larm från en larmcentral ska följande prioriteringsgrader gälla:

Prio 1: Akuta eller livshotande symtom

Prio 2: Akuta men inte livshotande symtom

Prio 3: Övriga uppdrag eller överbevakningsbehov där rimlig väntetid inte bedöms påverka en patients tillstånd.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulanspersonal

Mer i ämnet