• Viktigt meddelande:

    Villabrand med kraftig rökutveckling i Vilhelmina tätort. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Anhöriga till äldre har vid flera tillfällen de senaste dagarna tvingat sig in på boenden i Östersunds kommun. ARKIV. Foto: Fredrik Sandberg/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Anhöriga tvingar sig in på äldreboenden trots besöksförbud

Uppdaterad
Publicerad
Anhöriga till äldre har vid flera tillfällen de senaste dagarna tvingat sig in på boenden i Östersunds kommun. Trots att det råder nationellt besöksförbud sedan den 1 april.

Det nationella besöksförbudet infördes på särskilda boenden, korttidsboenden och LSS-boenden med personer över 70 år. Allt för att minska risken för smitta av covid-19. Med de senaste dagarna har anhöriga i Östersund tvingat sig in i lokalerna.

– Det är vid några tillfällen som det har skett, säger Anders Wennerberg, kommundirektör i Östersunds kommun till SVT Nyheter Jämtland.

Han är bekymrad över att anhöriga inte följer beslutet om besöksförbud. Personalen kan inte handgripligen stoppa anhöriga från att komma in, utan uppmanas ringa polisen.

– Jag vet inte om det har skett, säger Anders Wennerberg.

Inga vakter ännu

Kan det bli aktuellt med vakter vid boendena?

– Det är något vi måste diskutera om inte anhöriga respekterar förbudet.

Wennerberg påpekar att samtliga boenden har wifi och teknisk utrustning och om anhöriga vill ha ett videosamtal med den boende är personalen behjälplig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet