Anitha Strömberg besöker platsen igen, där hon för en och en halv månad sedan attackerades av hundar. Hör henne berätta om skräckupplevelsen: ”Läkarna sade att jag hade tur som hade så mycket kläder på mig.” Foto: Fredrik Lundmark/SVT/Privat

Anitha på Frösön attackerades av två lösspringande hundar

Uppdaterad
Publicerad

Varje år får flera tusen människor i Sverige uppsöka sjukhusvård efter att ha blivit bitna eller angripna av hund. Anitha Strömberg på Frösön är en av dem. I somras attackerades hon och hennes hund Zack av två lösspringande hundar.

Det var i början av juli som Anitha Strömberg var ute med sin schnauzer Zack. De gick en promenad nära flygplatsen på Frösön när hon plötsligt hörde andra hundar skälla en bit bort. Därefter gick det fort.

När Anitha vände sig om såg hon två lösa hundar komma springande rakt mot dom.

– Det var två dobermann och de väger ju säkert 50 kilo var, så vi hade inte en chans. Det var käftar överallt, säger hon.

Stora skador på både Anitha och Zack

Tillslut kom ägarna till de två lösa hundarna. De lyckades koppla dem och Anitha Strömberg fick åka till sjukhuset. Hon hade stora bitmärken på armen och en fraktur på högra handen. Glasögonen hade gått sönder, likaså hennes kläder.

Zack fick också stora skador. I flera dygn blev han kvar på djursjukshuset där de bland annat fick sätta in dränage.

Nu har det gått över en och en halv månad. Anita är fortfarande sjukskriven. Handen fungerar fortfarande inte som den ska.

Även Zack har haft en lång rehabilitering. Fortfarande måste han tillbaka på djursjukhuset på återkommande kontroller.

Oklart med ekonomisk ersättning

Händelsen har påverkat Anitha Strömberg psykiskt och även ekonomiskt. Fakturorna från djursjukhuset är nu uppe i drygt 50 000 kronor. Samtidigt har det varit svårt för Anitha att bringa klarhet i om hon kommer få full ersättning för alla utlägg.

Alla involverade hundägare har olika försäkringsbolag och de kräver information från Anitha.

– Det känns orimligt att jag ska hålla på och ha kontakt med alla olika försäkringsbolag när det är jag som är den som drabbats, säger hon och fortsätter:

– Jag borde inte behöva hålla på med det. Jag och Zack har fullt upp med att läka.

Händelsen är polisanmäld. Den rubriceras som vållande till kroppsskada. Utredning pågår fortfarande.

Hör Anitha Strömberg berätta om skräckupplevelsen i videoklippet.

Hundangrepp

Varje år får tusentals personer runt om i Sverige söka vård efter att ha blivit biten eller angripen av hund.

2019 fick 3877 personer i Sverige uppsöka vård enligt preliminära siffror från Socialstyrelsen.

Av dom var bor 78 personer i Jämtlands län.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.