Anitha Strömberg på Frösön och hennes hund Zack attackerades av två lösspringande hundar sommaren 2020. Nu döms två personer för detta. Foto: SVT

Två dobermannhundar gick till attack på Frösön – ägarna döms till böter

Publicerad

Två kvinnor döms till dagsböter efter att deras dobermannhundar attackerat en tredje hundägare förra sommaren. Brottsrubriceringen är vållande av kroppsskada.

SVT har tidigare berättat om hur Anitha Strömberg attackerades när hon själv var ute med sin dvärgschnauzer i ett fritidsområde på Frösön. Plötsligt kom två dobermann rytande.

Anitha plockade upp sin hund men av de attackerande hundarnas kraft slogs hon i backen och bröt en arm och hon fick dessutom kraftiga bitskador. Även hennes hund skadades svårt.

Det här inträffade alltså under den tid när hundar ska hållas kopplade, i synnerhet om de kan tänkas störa vilt. Och i det här området finns rådjur.

Rätten: Hundägaren har brustit

Rätten konstaterar att i området rådde inget generallt kopplingstvång men det konstateras att hundar ska ”hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur behövs för att förebygga att de orsakar skador.”

Och där anses de båda dobermannägarna ha brustit. Den ena kvinnan döms till 50 dagsböter à 100 kronor och den andra 50 dagsböter à 200 kronor.

Och inte minst får de dela på rättegångskostader på cirka 74 000 kronor.

Se SVT:s intervju med Anitha Strömberg sommaren 2020 nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anitha Strömberg besöker platsen igen, där hon för en och en halv månad sedan attackerades av hundar. Hör henne berätta om skräckupplevelsen i videoklippet – varning för starka bilder. Foto: Fredrik Lundmark/SVT/Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer