Nationalmuseum på Jamtli är nu invigt inför tusentals besökare Foto: SVT

Anstormning för att se de stora mästarna på Nationalmuseum Jamtli

Uppdaterad
Publicerad

Efter åtta år av dividerande och två år av byggande så var det äntligen dags. Nationalmuseum Jamtli invigdes – och publikintresset överträffade alla förväntningar.

Tålamodet var enastående bland de uppskattningsvis ett par tusen besökarna. I själva konsthallen får det samtidigt bara befinna sig 150 personer, så det innebar att kön stod stilla som på Stureplan en sen lördagskväll.

Premiärutställningen på Nationalmuseum Jamtli gestaltar sex olika sekel, från 1500-talet och framåt. Kanske var det särskilt 1600-talet som lite extra bidragit till att locka massorna. För man må vara hur ointresserad som helst av konst och konsthistoria, men när stan får påhälsning av verk från Rubens och Rembrandt, ja, då inser nog alla att det är stort.

Nationalmuseum Jamtli

Toppkvalitet

Kommer ni att lägga samma krut på utställningarna i Östersund som de i Stockholm?

– Ja, givetvis. Det här är våra utställningar och vi kommer att ansvara för kvalitén, säger Birgitta Castenfors, chef för Nationalmuseum.

Som vanligt med byggprojekt har även detta dragit över budgeten. Men nu finns det på plats och driften ska vara säkrad.

Hoppas på draghjälp

Förhoppningen är att konstmuseet ska bli besöksdragare till länet.

Har ni marknadsföringsbudget för att nå utanför Jämtland?

– Just nu har vi inte det. Vi vill så klart marknadsföra museet från kust till kust. Jamtli har i dag inte pengar för att klara det och där hoppas vi få hjälp av Nationalmuseum, säger Jamtlichefen Henrik Zipsane.

Museichefen Henrik Zipsane talar på invigningen av Nationalmuseum Jamtli. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nationalmuseum Jamtli

Mer i ämnet