Nationalmuseum Jamtli öppnar i Östersund. Foto: SVT

Efter åtta år och åtskilliga miljoner – nu invigs Nationalmuseum Jamtli

Uppdaterad
Publicerad

I dag får Norrland ett eget nationalmuseum, när Nationalmuseum Jamtli invigs. Här visas konstskatter från de stora mästarna.

”Oerhört vackert, storslaget – men också väldigt intimt” sade en berörd kulturminister Alice Bah Kunke när hon fick en förhandsvisning. I det nybyggda träskrinet på Jamtli ska det erbjudas konst ur Nationalmuseums samlingar. Först ut är utställningen ”Sex sekler av samtid” med konst av storheter som bland andra Carl Larsson, Rembrandt och Rubens.

Det har gått ungefär åtta år sedan planerna på en filial till Nationalmuseum i Östersund påbörjades. I eftermiddag, 17 juni, är det alltså dags för officiell invigning. SVT Nyheter Jämtland ska förstås dit, och har du inte möjlighet att besöka museet så kan du följa med på en tjuvtitt här!

Det är inte bara målningar som visas på nya Nationalmuseum Jamtli. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nationalmuseum Jamtli

Mer i ämnet